For å øke sikkerheten har vi ny innlogging til Min side via BankID. Les mer >
PF Forsikring: Tekniske problemer med SmartDelay+? Les mer >
Lønnsoppgjøret: Alt om streiken > | Alt om lønnsoppgjøret >
For å øke sikkerheten har vi ny innlogging til Min side via BankID. Les mer >
PF Forsikring: Tekniske problemer med SmartDelay+? Les mer >
Lønnsoppgjøret: Alt om streiken > | Alt om lønnsoppgjøret >
Unio tar ut 990 statsansatte i streik dersom det ikke blir enighet i meklingen i årets lønnsoppgjør. En eventuell streik vil ramme universiteter, høyskoler, polititjenester og forvaltning.
Etter brudd i lønnsforhandlingene i staten er oppgjøret nå hos riksmekleren. Blir ikke partene enige innen fristen natt til torsdag 27. mai, blir det streik. Unio stat har i dag varslet at 990 medlemmer vil tas ut i streik dersom det ikke blir enighet.
Uttaket fordeler seg slik:
Trøndelag (Trondheim) | 200 |
Vest (Bergen) | 240 |
Sør-Vest (Stavanger) | 150 |
Oslo | 400 |
Uttaket vil særlig ramme universiteter og høyskoler. Ansatte ved OsloMet, Universitetet i Bergen, Høgskolen på Vestlandet, Universitetet i Stavanger og NTNU vil bli tatt ut i streik. Uttaket vil ramme administrasjon, forskning, undervisning og bibliotektjenester. Unio har også uttak i Kunnskapsdepartementet, DIKU og Utdanningsdirektoratet, noe som vil medføre forsinkelser i prosjekter og saksbehandling. Forskerforbundets medlemmer ved Meteorologisk institutt er også satt i streikeberedskap.
Også i politiet vil en eventuell streik merkes, selv om uttaket er ansvarlig og skjermer medlemmer i patruljetjeneste, på operasjonssentral eller med prioriterte etterforskningsoppgaver. Publikum kan oppleve redusert svartid på ordinære henvendelser, og i Sør-Vest politidistrikt vil kapasiteten ved grensekontrollen rammes. Dette kan gi forsinkelser for blant annet utenlandske arbeidere på vei inn i landet. Administrativt arbeid vil forsinkes i samtlige uttaksområder. Både Oslo politidistrikt, Vest politidistrikt, Sør-Vest politidistrikt, Trøndelag politidistrikt, Kripos, Politidirektoratet og Politihøgskolen vil rammes.
Guro Elisabeth Lind er forhandlingsleder i Unio stat. Hun håper å unngå konflikt.
– Vi går inn i meklingen med ønske om å komme til enighet med arbeidsgiver. Det ble brudd i forhandlingene fordi staten ga oss et tilbud som i realiteten ville betydd at viktige statsansatte måtte gå ned i lønn. Det var selvfølgelig ikke akseptabelt for oss. Vi vet at en streik alltid rammer befolkningen, og håper at arbeidsgiver forstår nødvendigheten av å legge et anstendig tilbud på bordet, sier Lind.
Unio har 34 383 medlemmer i statlig tariffområde per 1.1.2021. De største medlemsgruppene er politi og forskere.
Unio valgte i ettermiddag å bryte lønnsforhandlingene med staten. – Med statens tilbud ville våre medlemmer gått ned i reallønn, sier forhandlingsleder i Unio stat, Guro Elisabeth Lind. Oppgjøret havner nå hos Riksmegleren.
«Politiet fortjener høyere lønn – slutt», var Unios forhandlingssjefs klare beskjed da han gjestet podkasten «I varetekt» denne uka. Lønnsforhandlingene starter på mandag, og det er store forventninger til å rette opp fjorårets gap mellom privat og offentlig sektor.
Årets lønnsoppgjør må gi klar reallønnsvekst, krever Unio. – Det kan ikke være noen tvil om at det er riktig. Våre medlemmer har i ett år gjort en ekstraordinær innsats, og vi må sikre at politiet er et attraktivt sted å jobbe, hvor utdanning lønner seg, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.