🌐 Spørreundersøkelse om pf.no pågår: Les mer >
🍪 Informasjonskapsler på pf.no: Denne nettsiden benytter informasjonskapsler («cookies») til blant annet trafikkmåling og teknisk funksjonalitet. Les mer >
Tall fra politiet viser at flere nylig utdannede politi får jobb. – Det er gledelig at det går riktig vei og at ferdigutdannede politifolk kommer i jobb. Det er jo der vi trenger dem, sier Roar Fosse, nestleder i Politiets Fellesforbund.
Også Politiets Fellesforbund mener at det er gledelig at det nå går riktig vei. Nestleder Roar Fosse i PF har noen betraktninger rundt det som nå skjer:
– Det er selvsagt gledelig at ferdigutdannede politifolk kommer i jobb. Det er jo der vi trenger dem!
Han peker likevel på noen utfordringer:
- Både pandemien og Ukraina-krisen åpnet opp for et stort antall midlertidige stillinger. Hovedregelen for ansettelser i staten er faste stillinger, men man kan i noen særegne situasjoner ha midlertidighet når situasjonen er av forbigående karakter. Vi henger fortsatt igjen med en del midlertidige stillinger, der hjemmelsgrunnlaget for at disse fortsatt skal være midlertidige begynner å bli tvilsomt, sier forbundsnestlederen.
Mange av dem som nylig har fått sin kanskje første politijobb har fått vikariat eller midlertidig stilling. I Nettavisens artikkel kommer det frem at selv om 94 prosent av kullet som ble uteksaminert i 2024 hadde fått jobb, hadde bare 20 prosent fått faste stillinger. Roar Fosse påpeker at selv om man da har et bein «innafor» og har «kommet i gang», så er det mye usikkerhet knyttet til å ha en midlertidig stilling:
– Vi skal huske på at de fleste av disse er dedikerte ferdigutdannede politifolk, som står på terskelen til å etablere seg, få barn, kjøpe sin første bolig og for alvor ta fatt på voksenlivet. Samtidig trer de inn i en svært krevende politirolle i et samfunn med økende kompleksitet i kriminalitetsbildet. Politirollen forutsetter et sterkt fokus når man er på jobb. Det er ikke rom for å ha mye utenforliggende tankekjør i politirollen. Dersom man går på jobb, og samtidig må tenke på om man har jobb det neste halvåret, om man må flytte om tre måneder, om man får boliglån for å starte på voksenlivet, om det er meg eller makkeren min som får lov til å fortsette å jobbe i politidistriktet? Det sier seg selv at dette ikke er optimalt, sier Fosse.
Politiets Fellesforbund har lenge argumentert for et politirolleutvalg og en langtidsplan for politiet. Roar Fosse forklarer hvorfor:
– Da vil man kunne unngå det som flere har benevnt som jo-jo-styring av bemanningen i politiet. For Politiets Fellesforbund handler dette om den politiske styringen av norsk politi. Det er regjeringen som bestemmer hvor mye politi man skal utdanne – og det er regjeringen som bevilger penger til driften av norsk politi over statsbudsjettet. At det må være samsvar mellom disse to elementene tror vi er ganske åpenbart for de fleste. Men ingen skal være i tvil om at Politiets Fellesforbund synes at det er gledelig at det går riktig vei. Nå må fokuset være faste, trygge, forutsigbare ansettelser, avrunder nestlederen i Politiets Fellesforbund.
Statsminister Jonas Gahr Støre sa under fremlegging av Totalberedskapsmeldingen i dag at vi fortsatt må jobbe for at ressursene skal finne hverandre i kriser. – For at ressursene skal finne hverandre må ressursene finnes, sier Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.
Statsbudsjettet viser en tilsynelatende solid satsing på politietaten med over to milliarder kroner. Men det meste spises opp av økte pensjonskostnader, lønns- og prisvekst og investeringer i IKT. – Politiets Fellesforbund kan ikke se at det blir noen reell styrking av grunnbemanningen i politidistriktene. Dette budsjettet gir ikke flere politifolk i distriktene, sier Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund.
– Politikerne kappes for tiden om tiltak og medieutspill for å håndtere ungdomskriminalitet og gjenger. Til tross for dette har politiet i løpet av 2023 og 2024 måtte gjennomføre en betydelig nedgang i antall politiårsverk, sier leder av Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold.