For at ressursene skal finne hverandre må ressursene finnes

Unn Alma Skatvold #9

– Vi er skuffet over at regjeringen ikke ser behovet for langtidsplan i politiet, sier forbundsleder Unn Alma Skatvold.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa under fremlegging av Totalberedskapsmeldingen i dag at vi fortsatt må jobbe for at ressursene skal finne hverandre i kriser. – For at ressursene skal finne hverandre må ressursene finnes, sier Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.

Før sommeren 2024 vedtok et samlet Storting at det skulle settes ned et politirolleutvalg og langsiktig planlegging for politiet. Siden har ingenting skjedd.

Hun er skuffet over at Regjeringen ikke følger opp Stortingets anmodningsvedtak om langtidsplanlegging av politiet:

– Regjeringen vil legge fram en langtidsplan for sivil beredskap fremfor å følge Stortingets anmodning om langsiktig planlegging av politiet. Selv om politiet er en beredskapsetat, er det mange andre oppgaver politiet utfører som ikke er beredskap, sier Unn Alma Skatvold.

– Det er et stort behov for lengre perspektiv innenfor hele politiets samfunnsoppdrag – og oppgaveportefølje. Vi er skuffet over at regjeringen ikke ser behovet for langtidsplan i politiet til tross for anbefalinger om dette fra Politiets Fellesforbund og andre fagforeninger i politiet, kommenterer Unn Alma Skatvold.

Skjerpet trusselbilde og økt oppdragsmengde

Et skjerpet trusselbilde treffer primært politiets ansvarsområde. Det innebærer sabotasje, hybride hendelser, etterretning fra fremmede stater med mer. Politimester i Nordland, Heidi Kløkstad, beskrev nylig i Politiforum hvor krevende dette er for Nordland politidistrikt.

I Hurdalsplattformen fra oktober 2021 skrev for øvrig regjeringen:

«God beredskap krev klare ansvarslinjer og lokal forankring. Ressursane som skal handtere krisane, må vere tilgjengelege over heile landet. Den viktigaste beredskapsressursen er det lokale politiet i samarbeid med kommunane, helsetenesta og brann- og redningsvesenet.» (Hurdalsplattformen)

Noen av tiltakene fra Hurdalsplattformen:

- Styrkje politiberedskapen, for eksempel med fleire politipatruljar i heile landet.

- Sørgje for at det blir fastsett forpliktande responstider for alle nødetatar

- Greie ut korleis vi betrar politihelikopterberedskapen i fleire delar av landet.

Svekket politiberedskap

Etter at regjeringsplattformen ble lagt frem har politiets oppdrag og oppgaver økt, mens antall politiansatte i politidistriktene har blitt redusert.

Lederen av Politiets Fellesforbund trekker fram følgende tall for å illustrere behovet for styrking av politiets kapasiteter:

– I 2023 mottok politiet 824 489 nødanrop og hadde 17 707 hasteoppdrag. Det var en økning på mer enn 1000 hasteoppdrag sammenliknet med 2021. Det er politiansatte som håndterer uønskede hendelser og som rykker ut når noe skjer. Enten det er vold, naturhendelser, terror eller andre hendelser, understreker Unn Alma Skatvold.

– Status er at vi ikke kan si noe annet enn at politiberedskapen er svekket de siste årene. Bemanningstallene viser at det er færre politifolk i politidistriktene nå enn ved utgangen av 2021. I løpet av høsten har våre tillitsvalgte uttrykt sterk bekymring for bemanningssituasjonen. For å styrke beredskapen behøves det folk og materiell, avslutter Skatvold.