✅ Pensjon: Avtale om økt fribeløp for de som skal ha ny tidligpensjon. Les mer>
🍪 Informasjonskapsler på pf.no: Denne nettsiden benytter informasjonskapsler («cookies») til blant annet trafikkmåling og teknisk funksjonalitet. Les mer >
Forskning viser at halvparten av alle arbeidstakere som opplever kritikkverdige forhold, velger å ikke varsle i frykt for gjengjeldelse.
Politiets Fellesforbund krever at det etableres et nasjonalt varslingsombud.
Politiets Fellesforbund har ved gjentatte anledninger og gjennom flere alvorlige varslingssaker de senere årene, påpekt det absolutte behov og krav om at varslervernet og rutiner for håndtering av varslingssaker må forbedres og styrkes. Vi var derfor positive til regjeringens oppnevning av det offentlige ekspertutvalget og deres leveranse igjennom NOU 2018: 6 Varsling – verdier og vern i mars 2018.
Varsling er av stor verdi for samfunnet. Dette forutsetter at varsler får en tillitsvekkende og habil behandling. Det forutsetter også at den som varsler om kritikkverdig forhold og om varslede blir tilstrekkelig ivaretatt i prosessen. Det kan igjen føre til at også andre som er vitne til kritikkverdige forhold, tørr å ta risikoen med å varsle.
Samfunnsnytten av å avdekke kritikkverdige forhold i arbeids- og
samfunnsliv er enorm og det kan gi store årlig besparelser. For å sikre
den viktige samfunnsnytten må lovverk og organisatoriske rammer
prioriteres. Et nasjonal varslingsombud kan bidra til dette, og det
haster med å få det på plass.
Hovedutfordringen er at de som skal behandle sakene ikke nødvendigvis er objektive, og det er manglende tillit til troverdig behandling av varselet. Politiets Fellesforbund opplever at det legges fokus på person og involverte parter framfor selve varselet. Dette handler i stor grad om manglende kunnskap og kompetanse, men det handler også om kultur og ledelse.
Politiet fikk i januar 2017 på plass nasjonale rutiner for varsling. På tross av dette har vi mange eksempler på at politiet som etat ikke er i stand til å håndtere varslingssaker på en habil og troverdig måte. Forholdene og erfaringene har ikke endret og forbedret seg tilstrekkelig. Den største utfordringen er å sikre objektivitet knyttet til oppfølging av varsler.
Organisatoriske og strukturelle grep med opprettelse av et varslingsombud vil tydeliggjøre den samfunnsmessige verdien varsling har.
Onsdag formiddag var Politiets Fellesforbunds leder, Unn Alma Skatvold, på Hamar for å være med på åpningen av et uavhengig varslingsombud for politietaten. – Dette er en milepæl. Nå vil vi følge ombudets arbeid nøye. Vi har en forventning om at varslingssakene blir behandlet på en tillitvekkende og habil måte og at ombudet vil bidra positivt med kompetanse og kunnskap inn i politietaten, sier forbundslederen.
Prosessen med å etablere et varslingsombud for politiet fortsetter. Nå skal medlemmene på plass. – Det er positivt at vi stadig nærmer oss etablering av varslingsombud for politiet, sier Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund.
Politiets Fellesforbund har et landsmøtevedtak hvor vi anbefaler våre medlemmer om å ikke varsle om kritikkverdige forhold. Nå er et uavhengig varslingsombud for politiet i ferd med å bli etablert i regi Justis- og beredskapsdepartementet.